SI / EN

Predstavljamo dobre prakse


V sredo, 17. oktobra 2018 je v prostorih Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) potekal dogodek Skupaj do aktivnega državljanstva, ki ga je organizirala kontaktna točka programa Evropa za državljane v Sloveniji, CMEPIUS.


Namen dogodka je bilo povezovanje ter srečanje uspešnih slovenskih prijaviteljev v okviru programa Evropa za državljane.  Za uvod ter razmislek o aktivnemu državljanstvu, medkulturnosti, enakosti oz. različnosti, ki so hkrati tudi ključni pojmi EZD, je poskrbela izr.prof.dr. Marina Lukšič-Hacin.

V svojem predavanju, ki odprl tudi iztočnice za debato med udeleženci, je odprla mnoga ključna izhodišča, ki bodo v pomoč prijaviteljem pri pripravi bodočih projektov.
V drugem delu dogodka smo udeleženci predstavili svoje projekte in dobre prakse, ki smo jih pridobili z udeležbo v programu EZD.

Predstavnici Regionalne razvojne agencije Zasavje sta predstavili projekt ACCESS, kjer RRA Zasavje sodeluje kot partner. Poleg splošnih značilnosti projekta, sta največji poudarek dali študijskemu obisku v Zasavju, ki je potekal v maju 2018. Tridnevni študijski obisk je bil plod sodelovanja med zasavskimi organizacijami (RRA Zasavje, PUNKT – laboratorij za kreativne industrije, Mladinski center Zagorje ter OŠ Toneta Okrogarja), osrednji dogodek študijskega obiska pa je bil kulinarični dogodek Južna, južna- raznolikost na zasavskih krožnikih.  Kulinarika na zasavski tržnici je prikazala našo regijo, kot stičišče različnih kultur, hkrati pa je poskrbela za povezovanje prebivalcev Zasavja ter projektnih partnerjev. Za konec predstavitve sta predvajali tudi krajši film, ki je nastal v sklopu študijskega obiska.

Po predstavitvah projektov so imeli udeleženci možnost izmenjave mnenj in izkušenj s sodelovanjem v projektih in različnih partnerstvih, dogodek pa se je končal z neformalnim druženjem, za katerega je poskrbela Skuhna, s tem pa so organizatorji tudi zaokrožili dogodek, ki je temeljil na temeljnih točkah programa EZD – medkulturni dialog, strpnost, povezovanje ter enakopravnost.






Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.