SI / EN

Poznate vse ukrepe Programa HRT 2013-2020?

Regionalna agencija Zasavje že od l. 2016 skrbi za promocijo Programa HRT 2013-2020, s poudarkom na Ukrepu 1 – Program spodbujanja konkurenčnosti na problemskem območju HRT.


Znotraj Ukrepa 1 so na voljo finančna sredstva za podjetja v obliki subvencij za spodbujanje investicij, ugodnih razvojnih kreditov za investicije, subvencij za zagon podjetij ter mikrokreditov, poleg tega pa tudi Promocija območja, privabljanje tujih in domačih investitorjev ter izvajanje programa Podjetno v svet podjetništva Hrastnik, Radeče, Trbovlje.


Poleg zgoraj omenjenega ukrepa, Program ponuja še 5 drugih ukrepov, ki spadajo pod okrilje različnih institucij, več o njih pa najdete v naslednjih vrsticah.

Ukrep 2 – Povračilo plačanih prispevkov delodajalca za socialno varnost (Zavod RS za zaposlovanje)

Povračilo se lahko uveljavlja za zaposlitev brezposelne osebe, ki:


• v preteklega pol leta ni imela redno plačane zaposlitve ali
• nima dokončane višje ali srednje stopnje izobrazbe ali poklicnega usposabljanja ali
• je starejša od 50 let ali
• je pripadnik etnične manjšine ali
• se šteje kot invalid v kvotnem sistemu zaposlovanja invalidov

Ukrep 3 – Davčne olajšave za zaposlovanje (Finančna uprava Republike Slovenije)


Davčno olajšavo za zaposlovanje lahko uveljavljajo zavezanci za davek od dohodkov pravnih oseb in zavezanci za dohodnino. Zavezanci si lahko zmanjšajo davčno osnovo in s tem davek, če najmanj za dvanajst mesecev zaposlijo brezposelno osebo, ki:


• v preteklega pol leta ni imela redno plačane zaposlitve ali
• nima dokončane višje ali srednje stopnje izobrazbe ali poklicnega usposabljanja ali
• je starejša od 50 let ali
• je pripadnik etnične manjšine ali
• se šteje kot invalid v kvotnem sistemu zaposlovanja invalidov

Ukrep 4 - Davčne olajšave za investiranje (Finančna uprava Republike Slovenije)


Davčno olajšavo za zaposlovanje lahko uveljavljajo zavezanci za davek od dohodkov pravnih oseb in zavezanci za dohodnino.
Zavezanec lahko za investiranje:


• uveljavlja zmanjšanje davčne osnove v višini 70% investiranega zneska za nove začetne investicije v opremo in neopredmetena sredstva, vendar le za investicije na območju programa in največ v višini davčne osnove in do najvišje dovoljene višine po pravilih državnih pomoči
• uveljavlja znižanje davčne osnove za opremo, ki jo pridobi na podlagi finančnega najema z obvezo nakupa sredstev po izteku pogodbe

Ukrep 5 – Spodbude za trajnostni razvoj podeželja

Ukrep se izvaja v okviru lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost in se sofinancira iz evropskih skladov ter ga izvedeta Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

Ukrep 6 – Prometna in energetska infrastruktura


Ukrep se izvaja v okviru Ministrstva za infrastrukturo.

Za več informacij o Ukrepu 1 se lahko obrnete na Regionalno razvojno agencijo Zasavje (lucija.staut@rra-zasavje.si), za ostale ukrepe pa na institucije, ki izvajajo posamezen ukrep. 







Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.