SI / EN

Poročilo s potopisnega predavanja


V sredo, 7. decembra, je naša agencija organizirala potopisno predavanje Pie Peršič in Andreja Martinčiča o 1800 km dolgi Slovenski turnokolesarski poti. Slednja premaguje kar 50 tisoč višinskih razlik v vzponu in krožno povezuje vse pomembnejše slovenske gorske in hribovske skupine čez približno 50 planinskih koč oziroma obveznih točk. Na Trojanah pot vstopi tudi v Zasavje in nato med seboj poveže večino zasavskih planinskih znamenitosti, kot so Čemšeniška planina in vrhovi Svete Planine, Mrzlice, Kala in seveda Kuma, zasavskega Triglava. 

Predavatelja sta bila nad potjo, ki sta jo prekolesarila v enem zamahu, navdušena, posebno pa so se jima vtisnili v spomin razgledi z zasavskega hribovja, njegova razgibanost in zasavska posebnost, kot je vožnja s cicko čez Savo. Navdušena sta bila tudi nad prijaznostjo oskrbnikov planinskih koč in domačinov ter nad samimi kočami, ki so jima ponudile dobro kulinarično izkušnjo in veliko mero udobja. V tistih, v katerih sta prenočila, sta se lahko po napornem kolesarjenju tudi stuširala in dobro spočila, kar pri turnih kolesarjih, ki imajo za sabo naporen dan, veliko šteje. Po njunem mnenju ima zato Zasavje zelo dobre pogoje za razvoj turnokolesarskega turizma.

Podporo razvoju turnokolesarskega turizma v Zasavju je izkazala tudi Planinska zveza Slovenije, ki je slovensko turnokolesarsko pot speljala čez zasavsko hribovje. Potencial za razvoj tovrstnega turizma so zaznali tudi organizatorji turnokolesarskega tabora, saj ga bodo avgusta 2017 organizirali v Zasavju. Na taboru bo okrog 30 kolesarjev 5 dni nastanjenih v Zasavju, kjer bodo kolesarili po zasavskem hribovju, in tako aktivno preživljali počitnice. Agencija je organizatorjem ponudila vso podporo pri organizaciji in izvedbi tabora, saj si želi s svojo dejavnostjo aktivno prispevati k razvoju te gospodarske panoge v Zasavju.






Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.