SI / EN

Mladi o zeleni prihodnosti Zasavja

Regionalna razvojna agencija Zasavje je sodelovala pri organizaciji posveta za mlade na temo »Zelena prihodnost Zasavja«, ki ga je 13. aprila organizirala Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) s Katapultom v njihovih prostorih v Trbovljah. Mladi so tako lahko povedali v kakšni regiji želijo bivati v prihodnosti, predstavljeni pa so jim bili tudi ukrepi oziroma usmeritve za prihodnost razvoja regije, ki so vključeni v Območni načrt za pravični prehod Zasavja. Mlade udeležence je nagovoril tudi ustanovitelj podjetja DEWESoft Jure Knez, ki je z motivacijsko predstavitvijo Dewesofta in Katapulta pokazal, da se lahko v eni izmed najmanjših regiji v Sloveniji naredi uspešno zgodbo svetovnega formata.

Predstavniki mladih so med predlogi za razvoj regije, ki bi spodbudli mlade, da ostanejo v regiji ali se vanjo celo preselijo od drugod med drugim izpostavili več stabilnih podjetij z visoko dodano vrednostvjo in dobro plačanimi delovnimi mesti, cenovno dostopna stanovanja, sodobno urbanistično ureditev in adrenalinsko-športne atrakcije. Izpostavili so še obuditev zapuščenih prostorov in infrastrukture - na primer razvoj turističnih produktov v sklopu trboveljskega dimnika in Medijskih toplic, več kolesarskih povezav med mesti v regiji, okolju prijaznejši javni prevoz na električni ali vodikov pogon, večje sodelovanje šol in javnih inštitucij znotraj regije in pa predvsem boljšo vključenost mladih v procese odločanja.

Celotno poročilo z dogodka si lahko preberete na tej povezavi.




Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.