SI / EN

Južna, južna! Raznolikost na zasavskih krožnikih

Južna, južna! je povabilo k skupnemu kuhanju in druženju ob kosilu. Kulinarični dogodek, s katerim praznujemo navdihujočo raznovrstnost tradicij in kultur v regiji, ki bogatijo zasavske jedilnike in soustvarjajo identiteto regije. Raznolikost Zasavja je namreč tudi njegova zgodovinska dediščina in skupna zgodba, ki se najlepše pripoveduje ravno skozi hrano.

Tradicionalno pripravo jedi bodo predstavile različne kulturne skupnosti in generacije, ki ob druženju za isto mizo odpirajo prostor za povezovanje ter izmenjavo kulinaričnih znanj in veščin. Vabljeni v sredo, 9. maja 2018, od 16. do 19. ure v Park dr. Janeza Drnovška v Zagorju ob Savi.

Kosilo spremljata kulturno-umetniški program in Živa knjižnica, kjer knjige nadomeščajo ljudje in njihove zgodbe. Bralci skozi dialog odkrivajo nove svetove in krepijo medkulturno razumevanje.

S kuhalnico v roki ali na odru bodo sodelovali: Učenci 6. razredov OŠ Toneta Okrogarja iz Zagorja, KD Svoboda Center - Folklorna skupina Trbovlje, Srbsko kulturno društvo Sava Hrastnik, Prosvetno društvo Čeče, evropski prostovoljci iz Mladinskih centrov Trbovlje in Zagorje, Društvo kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake, ETV in mnogi posamezniki.

Dogodek je del projekta ACCESS (Skupni izzivi, izkušnje in rešitve za migrante), ki ga Razvojna regionalna agencija Zasavje izvaja s partnerji iz štirih evropskih držav, financira pa ga Program Evropa za državljane.
Predstavniki partnerskih organizacij bodo od 8. do 10. maja 2018 obiskali Zasavje. Na zagorski OŠ Toneta Okrogarja si bodo ogledali prakse dela z otroci, ki so se nedavno preselili v Slovenijo, in izvedbo mednarodnih prostovoljskih projektov. Udeležili se bodo dogodka Južna, Južna! in usposabljanja za izvedbo Žive knjižnice.

Pri programski zasnovi in izvedbi projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje moči združila z Punkt - Laboratorij za kreativne industrije, Mladinski center Zagorje ob Savi in OŠ Toneta Okrogarja.


Skup' se kuha, skup' se jé!











Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.