SI / EN

Hrastniška in trboveljska podjetja uspešna pri črpanju finančnih sredstev v okviru Programa HRT 2013-2020

Regionalna razvojna agencija Zasavje v okviru Programa HRT 2013-2020 koordinira in promovira Ukrep 1 – Program spodbujanja konkurenčnosti na problemskem območju HRT. Celoten program vsebuje 6 ukrepov in spada pod okrilje Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).


Ukrep 1 vključuje šest instrumentov, štirje so direktno namenjeni pridobivanju (ne)povratnih sredstev in tu so podjetja iz Hrastnika in Trbovelj, v letu 2017 uspešno pridobila sredstva v skupni višini 2.198.963, 56 EUR.


Kot je bilo pričakovati, je bilo največ zanimanja za razpis 4 JR HRT – Javni razpis za sofinanciranje začetnih investicij podjetij ter ustvarjanja novih delovnih mest na območju občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje za leti 2017 in 2018, ki pod okriljem MGRT ponuja nepovratna sredstva.

Na lanskem marčevskem razpisu je bilo uspešnih 5 trboveljskih in hrastniških podjetij, ki so pridobila sredstva v višini 850.553, 56 EUR.


Oktobra 2017 je Slovenski podjetniški sklad objavil razpis P2R 2017 - Spodbude za zagon podjetij v problemskih območjih z visoko brezposelnostjo v letih 2018-2019.
Na razpis za nepovratna sredstva so se lahko prijavila podjetja z vseh problemskih območij. V precejšnji konkurenci je bilo uspešnih 8 podjetij iz Hrastnika in Trbovelj, ki so za svoj zagon pridobila 314.910 EUR.


V kategoriji povratnih sredstev, so na Javnem razpisu za ugodna razvojna posojila začetnim podjetniškim projektom na problemskih območjih v Republiki Sloveniji – BP, ki ga je razpisal Slovenski regionalno razvojni sklad, kandidirala 3 podjetja iz zgoraj omenjenih dveh zasavskih občin in pridobila 688.500 EUR ugodnih razvojnih posojil.


Večje število hrastniških in trboveljskih podjetij (10) pa se je odločilo za razpis P7R 2016 – Mikrokrediti na problemskih območjih v Republiki Sloveniji (Slovenski podjetniški sklad) in za svoje projekte pridobilo 345.000 EUR sredstev.


Poleg Ukrepa 1 se podjetja lahko poslužujejo tudi ostalih ukrepov, ki spadajo pod različne institucije:

Ukrep 2 – Povračilo plačanih prispevkov za socialno varnost (Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje)

Ukrep 3 – Davčne olajšave za zaposlovanje (Finančna uprava Republike Slovenije)

Ukrep 4 – Davčne olajšave za investiranje (Finančna uprava Republike Slovenije)

Ukrep 5 – Spodbude za trajnostni razvoj podeželja (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj)

Ukrep 6 – Prometna in energetska infrastruktura (Ministrstvo za infrastrukturo)


V letu 2018 je trenutno v okviru Programa HRT 2013-2020 (Ukrep 1) odprt razpis P7R 2017 – Mikrokrediti na problemskih območjih v Republiki Sloveniji, za več informacij o odprtju ostalih razpisov in poteku Programa HRT 2013-2020, pa se lahko obrnete na RRA Zasavje oz. direktno na razpisovalce posameznih finančnih sredstev.











Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.