SI / EN

RRA Zasavje partner na 4. Evropskem kongresu lokalnih skupnosti

Regionalna razvojna agencija Zasavje je bila partner na nedavnem 4.Evropskem kongresu lokalnih skupnosti, ki  je potekal od 26. do 27. aprila 2018, v Krakovu, na Poljskem.

Glavni organizator kongresa je Inštitut za vzhodne študije iz Varšave, ki letno organizira več drugih mednarodnih forumov, med njimi tudi septembrski Ekonomski forum, v Krynici na Poljskem, ki predstavlja največji tovrstni dogodek v srednji in vzhodni Evropi ter Industrijski forum, ki se ga je v decembru 2017 udeležila tudi naša Regionalna razvojna agencija.

Letošnji Evropski kongres lokalnih skupnosti je dal poudarek večstranski in neposredni komunikaciji med evropskimi regijami in mesti, ki so v preteklih letih razvila ekonomsko in socialno sliko ter imela vpliv ne samo na politiko in gospodarstvo posameznih držav, ampak na celoten evropski kontinent.

4. Evropski kongres lokalnih skupnosti je predstavljal platformo za lokalne in regionalne voditelje ter ostale deležnike, ki so želeli izmenjati poglede in mnenja o različnih temah, kot so administracija, nevladne organizacije, podjetništvo in gospodarstvo, ipd.

Program je bil sestavljen iz 5 različnih sklopov ter več kot 60 dogodkov v obliki delavnic, diskusij, predavanj in prezentacij.

RRA Zasavje je podala idejo za panel, v okviru katerega so gostje iz tujih držav razpravljali o temi Evolucija ali revolucija? Moderna industrijska mesta.

Diskusije se je na pobudo RRA Zasavje ter kot predstavnik Katapulta, udeležil Jernej Pangeršič, direktor Katapulta, poleg njega pa so pod moderatorstvom  Tima Hämäläinena iz Finske, na temo industrijskih mest svoje misli izrazili še:

-          Damian Bartyla – župan mesta Bytom (Poljska)

-          Anna Hetman – županja mesta Jastrzebie-Zdroj (Poljska)

-          Alexandra Pivkova – županja mesta Lucenec (Slovaška)

-          Viacheslav Seliverstov – namestnik direktorja  inštituta za ekonomijo kot del sibirske podružnice ruske akademije znanosti (Rusija).

Govorci so se dotaknili razvoja (bivših) industrijskih mest ter orisali pristope, ki pripomorejo k reševanju razvoja nekdanjih industrijskih območij.

Jernej Pangeršič je predstavil Katapult, kot primer dobre prakse v zasavski regiji, ostali udeleženci pa so spregovorili o možnostih in priložnostih, ki jih ponuja kultura ter znanost, ki skupaj z raziskavami omogoča razvoj labaratorijev in centrov.














Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.