SI / EN

Zaključen program Podjetno v svet podjetništva za občini Trbovlje in Hrastnik za leto 2017

Uspešna zgodba o prepletu znanja in izkušenj z idejami ter ambicijami bodočih podjetnikom

Trbovlje, 25. oktobra 2017 – Danes se zaključuje program Podjetno v svet podjetništva za občini Trbovlje in Hrastnik za leto 2017, ki poteka v okviru Programa spodbujanja konkurenčnosti in ukrepov razvojne podpore za območje občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje v obdobju 2013–2020 in ga sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije. V programu je letos sodelovalo 20 brezposelnih posameznikov iz občin Trbovlje in Hrastnik, ki so v bili štiri mesece zaposleni za Regionalni razvojni agenciji Zasavje (RRA Zasavje) ter v času programa prejeli ključna podjetniška znanja in v okviru mentorskega programa možnost učenja od uveljavljenih podjetnikov. In prav to plodno prenašanje konkretnih znanj s področja podjetništva bodočim podjetnikom daje programu dodatno težo, saj so udeleženci svoje ideje, pomisleke, izzive in zagate lahko delili s podjetniki z bogatimi izkušnjami so prepričani na RRA Zasavje, ki program tudi izvaja.


V mesecu maju je RRA Zasavje v občinah Trbovlje in Hrastnik objavila javni poziv za vključitev 10 udeležencev iz vsake izmed omenjenih občin v program Podjetno v svet podjetništva (PVSP), saj gre za območji, kjer so se gospodarske razmere tako poslabšale, da je stopnja registrirane brezposelnosti dosegla kritično mejo 17%. V okviru programa, ki je v letu 2017 ovrednoten na 229.300 EUR, so se izvajale številne aktivnosti podjetniškega svetovanja pri realizaciji poslovne ideje, in sicer z namenom samozaposlitve (odprtje svojega podjetja) ali zaposlitve pri drugem delodajalcu kot posledice pridobljenega znanja v okviru programa PVSP. Rezultat je torej odprtje lastnega podjetja ali zaposlitev pri delodajalcu in uspešno potrjen poslovni načrt, poudarjajo na RRA Zasavje. O sami realizaciji novo zaposlenih oz. zaposlenih bodo lahko poročali v prihodnosti, saj se je program PVSP šele zaključil in s tem postavil udeležence pred izziv uresničitve pripravljenega poslovnega načrta oz. iskanja zaposlitve tudi s pomočjo v okviru PVSP pridobljenih znanj, izkušenj in referenc.
 

Učinkovit mentorski program za prenos znanja in izkušenj…
 
Na RRA Zasavje so poudarili, da so udeleženci tekom izvajanja programa pridobili vsa ključna podjetniška znanja, od analize trga in konkurence, razvoja produkta/storitve, prek znanja bontona in retorike do povsem konkretnih računovodskih znanj ter marketinških prijemov oz. konceptov trženja in prodaje. »Prepričani smo, da bodo udeležencem novo pridobljena znanja koristila tako pri njihovih podjetniških podvigih, kakor tudi pri uresničevanju življenjskih ciljev,« je poudaril Jernej Lipar, notranji mentor in vodja programa na RRA Zasavje, in dodal: »Udeležencem smo skozi mentorski sistem omogočili stik in prenos znanj v sodelovanju z našo organizacijo in uspešnimi podjetniki iz bližnjih občin. V sklopu programa namreč poleg notranjega mentorja in drugih zaposlenih na RRA Zasavje, sodelujejo tudi številni priznani zunanji izvajalci (podjetniki in podjetja na trgu), ki imajo bogate praktične izkušnje, reference in podjetniška znanja s posameznih podjetniških področij oz. v okviru posameznih podjetniških vsebin, ki jih udeleženci (bodoči podjetniki) morajo poznati, če želijo uspešno konkurirati širšemu trgu. Zato sem optimističen do prepričan v uspeh naših udeležencev in verjamem, da jim bo omenjeno pomagalo pri razvoju lastnih poslovnih idej in s tem pri samozaposlitvi oz. zaposlitvi.«
 

…ter zadovoljni udeleženci
 
Obdobje, ki je pred udeleženci, je polno izzivov, saj morajo »unovčiti« nova znanja, a optimizma in zadovoljstva tudi na njihovi strani ne primanjkuje. »Na programu PVSP sem pridobil vsa potrebna znanja za začetek svoje podjetniške poti. V 4 mesecih smo se od res vrhunskih predavateljev oziroma podjetnikov učili o podjetništvu, marketingu, financah in zakonodaji. Še posebej bi poudaril pripravljenost mentorjev za pomoč udeležencem in se RRA Zasavje zahvalil za vso podporo, ki sem jo bil deležen pri ustanavljanju lastnega podjetja,« je poudaril Gregor Medvešek, eden izmed 20 udeležencev programa.
 
Za vse dodatne informacije o Programu spodbujanja konkurenčnosti in ukrepov razvojne podpore za območje občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje v obdobju 2013–2020 se lahko obrnete na predstavnike RRA Zasavje prek telefona +386 (0)8 38 49 500, e-pošte info@rra-zasavje.si, spletne strani www.rra-zasvje.si) ali osebno na sedeži razvojne agencije na Grajski ulici 2, Zagorje ob Savi.


Fotogalerija dogodka je na voljo na tej povezavi.










Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.