SI / EN

Nadaljnja uporaba energetsko- industrijske lokacije Termoelektrarne Trbovlje

RRA Zasavje objavlja gradivo, posredovano s strani g. Tomaža Trotovška, predsednika Odbora za razvoj energeteike v Zasavju, z dne 21.12.2016:

Spoštovani,

Prepričan sem, da je veliki večini poznana situacija Termoelektrarne Trbovlje (TET), ki je zaradi razmer na trgu električne energije prešla v postopek redne likvidacije s poplačilom vseh obveznosti do delavcev in dobaviteljev. Vsekakor ne moremo več računati na zagon obstoječega premogovega postrojenja z blokom moči 125 MW. Na podlagi strategije upravljanja z državnim premoženjem, kjer lokacija ostaja namenjena širšemu pomenu energetike, ki z novimi vsebinami na osnovi družbeno in okoljsko sprejemljivih kriterijev vodijo v ustrezno rešitev za lokacijo in s tem tudi ohranitev ali otvoritev novih delovnih mest.

Območje TET se v naravi razprostira ob strugi reke Save, kjer se na levem bregu nahajajo proizvodni objekti in z njimi povezane tehnološke naprave. Drugi del območja TET na desnem bregu Save pa predstavljajo skladiščni prostori in garaže, večje dvorišče s pokritimi parkirišči, ter objekti lastnega sistema oskrbe s pitno vodo. V sklopu je tudi stikališče 110 kV, v lasti upravljavca prenosnega omrežja, tehnično omogočen dovod in odvod električne energije do 300MW preko stikalnih polj v lasti TET.



V širše območje TET spadata tudi dislocirani enoti; deponija – skladišče energenta Lakonca in rekultivirano odlagališče Prapretno.
V grobem lahko območje ob levem in desnem bregu Save razdelimo na posamezne cone, ki so med seboj povezane geografsko in tudi v smislu komunalne oskrbe.

Na levem bregu Save so:
  • Območje bloka 4 moči 125 MW:
    • poleg zgradb tehnološke opreme v ta sklop sodi tudi črpališče požarne vode za napajanje hidrantnega omrežja celotnega kompleksa TET. Vir požarne vode je reka Sava.
  • Območja plinskih blokov in pretovorne postaje za premog: 
    • navezava na območje separacije, kjer se že vzpostavlja industrijski plato, pretovorna postaja s kapaciteto 500t/h za sipke tovore in energente je s sistemom transportnih trakov povezana z deponijo Lakonca.
    • Obstoječa plinska bloka proizvajalca Westinghouse, letnik 1974, moči 2 x 31, 5MW.
      • Za odstranitev kotlov plinskih blokov je pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje. 
  • Območje stare TE1 s transportnimi koridorji:
    • na tem območju so pod železniško progo izdelani in celovito obnovljeni prepusti, kjer potekajo cevovodne in kabelske povezave komunalne infrastrukture.
    • možnost širitve platoja v smeri nekdanje separacije RTH in s tem združitev v večjo industrijsko cono, logistično povezano preko cestne ali železniške infrastrukture.
  • Območje skladiščnih kapacitet za naftne derivate:
    • dva nadzemna rezervoarja (10.000 m3/rezervoar), preko cevovodov povezana v sistem, kjer je preko vagonskega in AC pretakališča možna dobava in izdaja goriv. 
Na desnem bregu Save so:
  • objekti namenjeni skladiščenju;
  • dva starejša stanovanjska bloka (nenaseljena);
  • objekti lastnega vira oskrbe s pitno vodo. Slednje ima vodno dovoljenje, kjer kapaciteta vira znaša do 22l/s in do skupnih letnih količin 350.000 m3 pitne vode. TET zaradi zaustavitve proizvodnje električne energije omenjenih količin pitne vode ne izrablja, tako ostaja potencial za morebitno polnilnico vode. Kemijske analize pitne vode iz vrtine in 7 -ih vodnih zajetij nakazujejo veliko vsebnost mineralov in ostalih elementov, ki pitno vodo uvršča med rang namizne pitne vode. 

Slika 1 : Vagonsko pretakališče (sprejem/oddaja naftnih derivatov)




Slika 2: Rekultivirano odlagališče EF pepela Prapretno





Slika 3: Objekt lastnega sistema s pitno vodo



Glede na status naprav, ko je bila termo proizvodnja v letu 2014 zaustavljena bo v bodoče lokacija na levem bregu reke Save namenjena širši energetsko industrijski rabi, ob predhodni razgradnji obstoječih objektov in na osnovi prihodnje namenske rabe. Območje je po prostorski zakonodaji trenutno namenjeno za potrebe gospodarske in javne infrastrukture, zato tu ni stanovanjskih stavb, kot poslovna stavba pa je nekdanja upravna stavba TET.

Dostop na lokacijo je preko novega mostu nosilnosti 60 ton, širine cca.3,8 m.

Slika 4: Upravna stavba in pokrite parkirne površine na območju TET




Slika 5: Lakonca (plato 86.000m2)



V kontekstu zgornjega opisa je na tem področju v bodoče predvidena vzpostavitev energetsko – industrijske cone, komunalno urejene in družbeno sprejemljive lokacije.

Trenutno sta na tem območju veljavna dva prostorska dokumenta – delno državni prostorski načrt za plinsko parno elektrarno v Termoelektrarni Trbovlje in delno občinski prostorski načrt občine Trbovlje. Prostorska veljavnost obeh aktov je razvidna iz grafične priloge. Po občinskem prostorskem načrtu so na območju pokritih parkirišč in stikališča na desnem bregu Save predvidene površine za industrijo (industrijska dejavnost, predelava in sortiranje odpadkov, promet in skladiščenje, poslovne, obrtne, trgovske, storitvene dejavnosti, dejavnosti gostinstva, če služijo tem območjem). Na desnem bregu Save, na širšem območju upravne zgradbe in bloka TET pa je predvideno območje energetske infrastrukture (dejavnost gospodarskih služb s področja energetske infrastrukture). Ostalo območje pa prekriva DPN za plinsko parno elektrarno, kjer obstaja možnost faznosti gradnje, ki v prvem planu predvideva postavitev zgolj novih – do treh plinskih turbin, ki lahko služijo nudenju sistemskih storitev
(terciarna regulacija).

V pripravi je tudi Državni prostorski načrt za HE Renke, HE Trbovlje in HE Suhadol na srednji Savi, katerega predvideno območje je tudi razvidno iz grafične priloge.

Skupaj s lastnikom lokacije TET družbo HSE d.d. smo se odločili, da na vas naslovimo ta dopis v upanju, da nam bo skupaj uspelo najti ustrezno rešitev za lokacijo in posledično delovna mesta. Kot je razvidno iz zgoraj zapisane predstavitve je lokacija dostopna tako po cesti kot železnici in vsekakor zanimiva za nove dejavnosti. V kolikor imate idejo, kaj bi lahko na lokaciji potekalo v prihodnosti nam prosim to sporočite do 31.01.2017 na naslov RRA ZASAVJE, Grajska ulica 2, 1410 Zagorje s pripisom OREZ, lahko pa tudi po elektronski pošti na naslov tomaz.trotovsek@gmail.com . V prvi polovici naslednjega leta bo organizirana predstavitev zbranih predlogov in idej.

Tomaž Trotovšek, OREZ

PRILOGE:

DPN območja
OPN območja






Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.